Drones die vliegen op waterstof als zijn nog relatief zeldzaam, maar daar komt langzaam verandering in. De laatste ontwikkeling in dit groene drone-technologiesegment komt uit Henan, China. Daar maakte de nieuwe Chinese LQ-H-drone onlangs succesvol zijn eerste testvlucht.

Veelbelovend

De LQ-H drone maakt gebruikt van een waterstofbatterij en is ontwikkeld door de Commercial Aircraft Corporation uit China (COMAC). Waterstofenergie opwekken kan via verschillende duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. De LQ-H maakte met deze energie een soepele en veelbelovende testvlucht. Deze vlucht vond plaats op een luchthaven in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan.

China's nieuwe LQ-H drone vliegt grotendeels op waterstofbatterij

LQ-H

De LQ-H heeft een spanwijdte van 6 meter en is daarmee een vrij grote drone. Het toestel gebruikt een waterstofbrandstofcel voor zijn hoofdvoeding en een lithiumbatterij als aanvullend vermogen. Voor het demomodel maakte men gebruik van meerdere nieuwe technologieën, zoals 3D-printen en samengestelde materialen. Doel hiervan was om het onbemande vliegtuigje zo licht mogelijk te maken. Volgens COMAC kan de drone door deze technieken zo'n 24 uur in de lucht blijven.

Innovatief

De testversie van de LQ-H had beschikking over vier configuraties met onder andere vaste en intrekbare landingsgestellen en drie verschillende soorten achtervoeten. COMAC laat in een reactie weten trots te zijn op de veelzijdigheid en innovatieve aard van dit toestel. "Het is een van de belangrijkste onderzoeksrichtingen van de wereldwijde luchtvaartindustrie om een duurzaam koolstoftransportsysteem te bouwen met behulp van waterstofenergie", concludeert Yang Zhigang, hoofdontwerper van het toestel en werkzaam bij het onderzoekscentrum van COMAC in Beijing.

0 Reacties

    Plaats een reactie